BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

SAMOPREGLED DOJK

Rak dojk je ena izmed bolezni, ki jo lahko, če smo dovolj pozorne, pravočasno odkrijemo same. Ravno zato je samopregled dojk tako pomemben za odkrivanje sprememb v najzgodnejših fazah bolezni.

Zakaj samopregled dojk?

Po podatkih Bolnišničnega registra Onkološkega inštituta Ljubljana* je bilo v letu 2014 odkritih 1169 novih primerov raka dojk pri ženskah. Umrljivost za rakom dojk se zadnja leta počasi zmanjšuje, razlog pa je predvsem zgodnje odkrivanje in bolj kakovostno zdravljenje.

Samopregled dojk je priporočljiv po 18 letu starostipo 20. letu pa moramo začeti z rednimi mesečnimi samopregledi 7 do 10 dan po začetku menstruacije, v menopavzi pa na izbrani dan v mesecu.

Če pri samopregledu zatipaš zatrdlino, ki se z menstruacijskim ciklom ne spreminja, če opaziš izcedek ali vdrto bradavico, potem nikar ne odlašaj z obiskom zdravnika.

woman with pink cancer awareness ribbon

Kako si pravilno pregledaš dojke

Za samopregled dojk si vzami čas in skrbno preglej in pretipaj obe dojki. Bodi pozorna na zatrdlinemorebitne spremembe v velikosti in obliki dojk. Pozorna bodi tudi na barvo kože ter bradavici.

  1. Dvigneš desno roko in položiš levo dlan na desno dojko. Izstegneš prste in jih stisneš skupaj ter s krožnimi gibi pretipaš celo dojko. Začneš na zunanjem obodu dojke in se z roko premikaš proti bradavici. Postopek ponoviš na levi dojki.
  2. Nagneš se naprej in podpreš desno dojko z desno roko. Z rahlimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskaš na dojko. Postopek ponoviš na levi dojki.
  3. Dojke si oglej in jih primerjaj tudi v ogledalu. Prepričaš se, da ni nobenih vidnih sprememb. Za tem skleneš roki za glavo in ponovno preveriš za morebitne spremembe.

Pri samopregledu dojk ti je lahko v pomoč pripomoček Breastlight – pripomoček za samopregled dojk, ki s pomočjo svetlo rdeče svetlobe ponuja nov pogled na tvoje dojke.

In zakaj ti pri samopregledu dojk svetujemo uporabo Breastlight-a?

Pri pregledu dojk veš, da moraš biti pozorna na neobičajne zatrdline, spremembe velikosti in oblike dojk, udrtine, videz ali izcedek iz bradavice, grudičaste površine ali debelitev tkiv dojk. S pomočjo pripomočka Breastlight pa boš videla tudi podrobnosti v notranjosti dojke. Ko svetloba obsije žile, se namreč absorbira hemoglobin v rdečih krvnih celicah. Zato so žile v prsih vidne kot temne črte.

Pri pregledu se lahko zgodi, da boš videla temne lise ali sence. V zgodnjih fazah nekaterih vrst rakavih bolezni zaradi povečanega pretoka krvi nastajajo nove krvne žile (angiogeneza), kar se lahko z Breastlight-om vidi kot temna lisa ali senca. To lahko kaže na nepravilnosti, katere je potrebno preveriti pri zdravniku.

Z redno uporabo Breastlight-a doma, boš bolje spoznala mormalen izgled krvnih žil v dojkah, pri čemer se boš počutila bolj pomirjeno in samozavestno glede svojega zdravja.

OPOZORILO
Breastlight se uporablja dodatno kot del običajnega samopregledovanja dojk in ni nadomestilo za rutinski rentgenski pregled, na katerega ste vabljene, če ste starejše od 50 let. Priporočamo, da vsekakor izkoristite priložnost pregleda z mamogramom.
Breastlight ni nadomestilo za presejalne mamograme.

*Vir: Onkološki inštitut Ljubljana