BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

PREVERI ZAKAJ JE KOKOS ”ODLIČEN SADEŽ”

Učinki kokosa

Klasična Ajurvedska besedila poznajo tri vrste kokosa:
Mladi kokos, ki mu pripisujejo največ zdravilnih lastnosti. Vsebuje od 90 do 95 odstotkov vode ter velja za najbolj čisto tekočino, ki odpira kanale v telesu, rehidrira tkiva, pomaga pri prebavi in na splošno obnavlja telo.
Srednje zreli kokos , ko plod pride v fazo, ko dobi meso. Vsebuje manj tekočine kot mladi kokos, vendar še vedno veliko več kot zreli. Barva tekočine je rahlo mlečna.
Zreli kokos pa dobi trdo skorjo (takega poznamo iz naših trgovin), v njem se razvije trdo meso in v sredici ostane zelo malo tekočine. Takrat kokos postane težko prebavljiv. Če bi ga uživali v večjih količinah, bi se naš organizem utegnil zakisati.

Strupi iz industrijske hrane se kopičijo v našem telesu, zato se pH naše krvi in tkiv zmanjša; pravimo, da se je organizem zakisal. Zakisanost telesa pa je temelj za razvoj vrste sodobnih bolezni. Sok mladega kokosa veže toksine, čisti prebavne poti, hladi celotno telo in potiska strupe iz telesa. Prav po tem se mladi kokos razlikuje od vrste drugih sadežev in zelišč, ki sicer razkisajo telo.

V ajurvedski medicini je sveži kokos naravno sredstvo proti stresu. Kokos hladi vročične ljudi ter omili izbruhe nenadzorovanih čustev in pregrevanje telesa. Samo depresivni, letargični in počasni ljudje naj se izogibajo uživanju kokosovega soka v večernih urah, kajti njihovo stanje bi utegnil še poslabšati.

Mladi kokos v kombinaciji s cimetom, kardamomom, ingverjem, koriandrom in drugimi začimbami pomaba pri  prebavi. Sok mladega kokosa velja za odlično osvežilno pijačo, saj koristi telesu in obenem učinkovito gasi žejo. To je naravni izotonik, ki ne vsebuje dodanih soli, sladkorja, barvil in arom. Po napornem delu ali športu ta sijajna naravna izotonična pijača pomaga hitro obnoviti tekočino v telesu. Če sok mladega kokosa kombinirate z makovimi semeni in prečiščenim maslom, boste bolje spali. Kokosova voda je učinkovita tudi pri PMS, saj uspešno obvladuje toplotne oblive in pomaga vzpostaviti čustveno ravnovesje.

Nova tehnologija

Še nedavno ste v “tekočini življenja” uživali samo na počitnicah v tropskih krajih. Mladi kokos se namreč hitro poškoduje, ko pa je enkrat odprt, hitro oksidira in izgubi zdravilne lastnosti. Pasterizacija pri tem sadežu ni prišla v poštev, ker je pri termični obdelavi izgubil okus in večino koristnih sestavin. Toda nedavno pa so pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo patentirali novo tehnologijo, hladno sterilizacijo, ki je sprožila pravcato revolucijo v predelavi svežega kokosa. Nova tehnologija je omogočila, da sok zgolj filtrirajo skozi posebne medije, ki nase povlečejo vse problematične snovi, encime, vitamine in minerale pa pustijo nedotaknjene. Tudi okus kokosove vode ostane popolnoma nespremenjen.