BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

MAČJI KREMPELJ

Mačji krempelj – odlične lastnosti:

  • V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci ugotovili, da vsebujeta notranji del skorje in tudi korenina spojine procianidolne oligomere, ki pri živalih zavirajo rast tumorjev.
  • V osemdesetih letih so nato nemški znanstveniki izolirali še druge sestavine rastline, ki pomagajo krepiti imunski sistem.
  • Leta 1993 je bila v Italiji opravljena študija, ki je odkrila še eno vrsto spojin, glikozide kinovične kisline, ki imajo raznovrstne ugodne vplive na telo.
Mačji krempelj v prahu

Opozorilo

Nekateri znanstveniki svarijo pred jemanjem mačjega krempeljca pri kroničnih boleznih imunskega sistema, kakršne so tuberkuloza, multipla skleroza in revmatoidni artritis, ker menijo, da bi utegnil preveč spodbujati imunski sistem, kar bi simptome še poslabšalo. Nekateri pa ga priporočajo tudi pri avtoimunskih boleznih in z njim zdravijo revmatoidni artritis in lupus. Za varno uporabo bo torej potrebnih še več raziskav.

Priporočena uporaba

Mačji krempelj v prahu zaužijemo dvakrat na dan. Namesto tega lahko dvakrat na dan vzamemo tudi eno do dva mililitra (oziroma 20 do 40 kapljic) tinkture. Spijemo lahko do tri skodelice čaja dnevno. V 1 liter vode damo 1 čajno žličko in si pripravimo čaj, dodamo še 1 čajno žličko limoninega soka, saj le ta pomaga izvleči več alkaloidov in manj tanina iz lubja.

Mačji krempeljc lahko kombiniramo ali izmenično uporabljamo z drugimi rastlinami za krepitev imunske odpornosti.

Najbolj priporočljivo je jemati od 250–1000 mg mačjega kremplja dnevno z obilno količino vode z limono, da potencirate delovanje.

Bolniki z okvaro ledvic naj se o uporabi mačjega kremplja posvetujejo z izkušenim terapevtom. Nosečnice, doječe matere ter ljudje s presajenimi organi, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, naj kremplja ne uživajo.