BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

KOKOSOVO OLJE – LASTNOSTI IN UČINKI

Odlične lastnosti:

  • Hladno stiskano deviško kokosovo olje vsebuje pomembne nasičene maščobe. Kokosovo olje je eno redkih olj, ki ostane stabilno pri pregrevanju (ne prihaja do tvorbe škodljivih trans maščobnih kislin).
  • Kokosovo olje je zelo lahko prebavljivo in je zato odlično za ljudi, ki imajo težave s presnovo maščob.
  • Kokosovo olje zmanjšuje občutek in napade lakote, je manj kalorično kot ostala olja in pospeši izgorevanje kalorij.
  • Vendar celo danes ima kokos negativni predsodek. Kokos namreč vsebuje nasičeno maščobo. Propaganda širi mnenje, naj bi se izogibali uživanju nasičenih maščob in to seveda drži, če želimo obdržati celostno telesno zdravje. Vendar škodljive nenasičene maščobe so trans-maščobne kisline in ne nasičene maščobe, ki se nahajajo v kokosu. Poznano je, da ljudje potrebujemo maščobe, saj brez njih ne moremo živeti.
  • Kokosovo olje je maščoba, ki jo lahko uporabljamo pri kuhanju zaradi svojega visokega praga osmoditve in nizke oksidacije. Druga olja namreč pri višjih temperaturah oksidirajo, pri čemer se spremeni strukturna sestava in maščoba se spremeni v trans-nasičeno maščobo, ki je našemu zdravju zelo škodljiva.

Preveri recept za Crunchy kakavo-rožičeva maslena tortica

Kokosovo olje – učinki

Kokosovo maslo odlično celi rane in brazgotine. Kokosovo maslo pomaga premagovati utrujenost. Če celice zaradi presežka nenasičenih rastlinskih olj ne morejo sprejeti dovolj glukoze, to občutimo kot kronično utrujenost.

Kokosove maščobe ne redijo. Nasprotno, raziskave kažejo, da maščobne kisline potujejo naravnost v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo in se ne nalagajo kot maščoba v tkivih. Kokosovo maslo je ena od redkih maščob, ki spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju.

Preprečuje gostitev zajedavcev; protozoe, gliste in druge nezaželene organizme “gosti” od 20 do 30 odstotkov ljudi. Če imate psa, kako drugo domačo žival ali dojenčka, ki je še vedno v pleničkah, obstaja precejšnje tveganje, da se bo tudi v vašem telesu naselil kateri od zajedavcev. V Indiji uporabljajo terapijo s suhim kokosom in magnezijevim sulfatom (kot odvajalom), ki v dvanajstih urah spravi iz telesa 90 odstotkov zajedavcev. Zelo dobre rezultate so dosegli tudi pri odpravljanju zajedavcev pri hišnih ljubljenčkih. Redno uživanje kokosovih maščob, bogatih s srednje dolgimi verigami maščobnih kislin, zelo uspešno uničuje zajedavce ali vsaj omejuje njihovo rast.

Kokosovo maslo je odlična krema za obraz, a tudi primerno sredstvo za nego stopal, zlasti če imate težave z glivicami. Uporabljajo ga tudi kot regenerativno masko za lase: lase namažete, maslo pustite delovati nekaj ur in ga nato sperete z blagim naravnim šamponom.