BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

KAKAV – HRANA BOGOV

Kakav – odlične lastnosti:

  • Kakav je posušeno in polno fermentirano seme rastline kakavovca.
  • Iz kakavovih semen se pridobiva surovi kakav in kakavovo maslo, katere je potrebno najprej sušiti na soncu, fermentirati, nato naprej stiskati, spražiti, zmleti in nadalje predelati v kakavove izdelke.
  • V Evropi je čokolada, pijača iz plodov kakavovca, postala popularna v 16. stoletju, ko so jo španski osvajalci iz Novega sveta prinesli na staro celino
  • Na svetu v enem letu porabijo približno tri milijone ton zrn kakavovca, med katerimi so najpopularnejše vrste criollo, forastero in trinitario. Večina čokolade oziroma čokoladnih izdelkov je narejena iz vrste trinitario, trinidadskega kakavovca (kakavovec je poimenovan po kraju rastišč na otoku Trinidad).
  • Preko 300 prepoznavnih substanc; kakav ima obilne vsebnosti
  • Številne naravne aminokisline, znane kot anti-stres in anti-depresivi. Aminokislina triptofan, ki je kakav vsebuje relativno veliko, se na primer v telesu pretvarja v serotonin, živčni prenašalec v možganih, ki povzroča občutja sproščenosti in ugodja
Kakavova zrna in kakav v prahu

Kakav – priporočena uporaba

Zdrobljena kakavova zrna imajo rahlo grenak okus, zato so odlična v kombinaciji z bananami, cvetnim prahom ali jagodami. Lahko jih vmešamo v kosmičejogurtsmoothi-je ali jih uživamo same.

Kakavova zrna

  • Kakavova zrna so tako imenovan »hormon sreče«.
  • Zrna kakavovca, ki so v virih izpričana že pred več kot 3000 leti, pri Olmekih, so že od nekdaj veljala za izjemno dragocenost. Pri več mezo ameriških kulturah so bila uporabljana pri najslovesnejših obredih in praznikih, veljala so za notranje in zunanjetrgovinsko plačilno sredstvo, najvišji sloji pa so iz zrn, ki so jih človeku namenili bogovi, kakor so si razlagali obstoj tega čudovitega plodu, varili krepčilni napitek.
Kakavovo maslo

Kakavovo maslo

Kakavovo maslo je zelo blagega, rahlo čokoladnega okusa, strukturno pa je kremasto mastno, zato je izjemno vsestransko uporabno za pripravo najrazličnejših krem, past, namazov, nadevov ali premazov. Kakavovo maslo je nepogrešljivo pri pripravi domače čokolade oziroma surovih, kuhanih ali pečenih čokoladnih oziroma kakavovih slaščic, kot so na primer bomboni, tartufi, kroglice, poljubčki, rolice, polnjenčki, piškoti, muffini, pite, torte, rulade, mousse itn., uporabljamo pa ga pri zelenjavnih, sadnih nadevih skupaj s škrobnatimi jedmi, surovo lahko dodamo solatam in z njim obogatimo že pripravljene jedi.

Kakavovo maslo se uporablja za nego telesa, samostojno ali ga dodamo pripravkom za nego telesa in duha v mešanici olj ali maščob (na primer skupaj s kokosovo maščobo, oljčnim oljem, sezamovim oljem, sončničnim oljem, orehovim oljem, lešnikovim oljem itn.) ter eteričnih olj oziroma esenc zelišč ali sadnih oziroma zelenjavnih kaš. Dnevno ali tedensko ga lahko uporabljamo pri negi obraza in vratnih predelov, skupaj z vrtnično, cvetlično ali nepozebnikovo tinkturo na primer, nežno ga vtiramo v izsušene in zgubane predele, z njim negujemo in krepimo celotno telo, od glave do pete. Kakavovo maslo je neprecenljiv pripomoček pri darovanju zdravilnih in negovalnih moči sebi ali drugemu z masažo, refleksno masažo stopal, podpira zdravje, saj dobrodejno vpliva na kožo – skozi kožo pa odlično vpliva tudi na duha: greje, neguje, varuje, nežno dišavi in hrani.

Kakavovo maslo je eden od neštetih čudovitih darov narave, ki so nam na voljo in v sebi nosi najžlahtnejše esence. Pri uporabi kakavovega masla si dovolite vso ustvarjalnost, navdih matere narave, s spoštovanjem danosti in prizadevanj mnogih za to, da lahko užijete vsa občutja, ki se razvijajo, ko uživate v tem čudovitem plodu narave.