BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

JEM ODLIČNO, ZDRAVO IN ZA TO NE POTREBUJEM VELIKO ČASA NITI DENARJA

Dandanes se veliko piše o prehrani in se predvajajo različne oddaje o prehranjevanju, o receptih, stilih kuhanja.

Živilska industrija želi, da verjamemo, da je kuhanje zamudno, neprijetno in drago. Proizvajalci hitre prehrane in živilskih izdelkov so nam oprali možgane, da si vendarle že zaslužimo oddih od neprestanega pripravljanja hrane in nas privabili s svojimi priročnimi, močno predelanimi obroki.

Problem je v tem, da takšni predelani, mrtvi obroki na dolgi rok terjajo vašo postavo v smislu idealne teže, vaše splošno zdravje in celo vaš proračun. Zato je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se znova povežemo z našo kuhinjo, odkrijemo njene ponujene radodarne prednosti in se naučimo, kako se lahko zdrava hrana pripravlja poceni, okusno in hranilno.

Jejmo sveže organsko predelano hrano!
Odločimo se za sezonske pridelke.Sveža zelenjava
Kadar kupujemo sezonsko, lahko skoraj vedno dobimo svež pridelek, najbolje lokalno pridelano in vse to za manj denarja, ker je v sezoni. Vprašajte in skušajte izvedeti čim več o tem, kdo nudi sezonsko sadje in zelenjavo, pridelano na naraven način.

Nakupujmo organsko.
Začnimo izbirati organske izdelke, vsaj sveže sadje in zelenjavo, sčasoma si bomo omogočili boljše zdravje na račun izogibanja kontaminiranih, umetnih živil.

Preverimo popuste in akcije v ekoloških trgovinah.
Vsak mesec imajo v ekoloških trgovinah najrazličnejše akcije za promocijo raznovrstnih ekoloških izdelkov, katere si lahko privoščite od 10% do 20% ceneje.

Spoznajte ekološke kmetije in pridelovalce ekološke hrane v vaši okolici.
Kupujmo neposredno na ekoloških kmetijah ali od proizvajalcev, ki na svojih vrtovih pridelajo organsko svežo sadje in zelenjavo. Jedli bomo ceneje, sezonske in lokalne pridelke iz katerih bomo ustvarjali okusne umetnije v obliki hranljivih obrokov.

Vedno imejte pri roki le zdrave sestavine.
Zdrave sestavine, ki jih boste vedno imeli na dosegu roke, vam bodo omogočile pripravo le zdravih obrokov, a hkrati se boste izognili junk-u in si počasi izostrili okus, vonj in ostala čutila, ki vas bodo vodila do boljše vitalnosti. Razvili boste lasten repertoar za poceni in hkrati slasten, zdrav obrok. Potrebno je načrtovati, vendar je vredno.

Kupujte ekološka zelišča in začimbe, super hrano in zdrave maščobe.
Obogatim pripravo hrane s svežimi zelišči in začimbami ali v prahu z ekološkim certifikatom. Uživajmo super hrano, saj si bomo z njo povrnili vitalnost, energijo in svežino tako v fizično, energetsko, čustveno in miselno telo. Ne nazadnje zelišča in začimbe dajo uravnoteženo harmonijo vsakemu obroku in razvajajo naša čutila in našo dušo. Zdrave maščobe so pomembne za naše telo in obnavljanje možganov, zato uživajmo kokosovo maščobo za kuhanje, pečenje in se razvajajmo z različnimi,okusnimi, hladno stiskanimi olji v solatah.

Gojimo lastne kalčke
Kalčki imajo visoko hranilno vrednost, so polni vitaminov in mineralov. Vsestransko se uporabljajo tako za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke in omlete.

Kalimo na svetlem prostoru, v steklenih kozarcih, kalilnikih ali v plitvih skledah, saj se tako izboljša hranilna vrednost in zniža količina nitrata. Večini semen za kaljenje ustreza sobna temperatura med 18 in 22°C. Seme naj bo enakomerno vlažno in naj ima dovolj zraka. Vsakodnevno je potrebno kalčke spirati s čisto vodo, tako skrbimo za zadostno vlago in tudi zračenje. Voda naj bo sveža iz pipe, vendar sobne temperature. S spiranjem odstranjujemo odpadne snovi, CO2 ter tako preprečimo tudi razvoj bolezni.

Zmerno uživajte oreščke in veliko semenSveže začimbe
Mandlji so najbolj popolni oreščki, vse oreščke pa je potrebno predhodno namakati od 8 do 10 ur. Uživajte veliko mletih lanenih semen, ki so vir potrebnih esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov in veliko konopljinih semen, najčistejših in najbolj hranilnih virov hrane na svetu. Naše telo konopljine beljakovine zelo dobro asimilira, kar pomeni, da spodbujajo rast mišičnega tkiva razvoj endokrinega sistema.

Metta Irena