BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 40 EUR

ČASTIMO NAŠE ČREVESJE

Črevesje je  naš najpomembnejši organ. Z neprimerno prehrano si vsak dan sproti uničujemo črevesno floro. To je mikrobiota, ki jo sestavljajo vse bakterije v našem črevesju. Ta skrivnostni organ tehta skupaj dvakrat več kot srce, približno 1,6 kilograma. Črevesje je tudi mnogo bolj oživčeno kot srce.

Vsak človek mora vsak dan jesti; so tudi ljudje, ki energijo dobivajo skozi prano in ne potrebujejo hrane v obliki kot večina nas. In tisti, ki uživa slabo hrano, mu gre v življenju slabše. Nepravilna prehrana je vzrok mnogih bolezni. Če pa se človek prehranjuje dobro in bakterije v črevesju dobro delajo, lahko prepreči in pozdravi več bolezni, kot bi si mislil.

Dobro je vedeti katera živila naj človek izbere, da bo njegovo črevesje dobro delovalo. Če venomer jemo eno in isto hrano, recimo testenine ali živalske maščobe, se bo v črevesju pospešeno razvil določen tip bakterij. Porušeno ravnovesje pa lahko povzroči celo vrsto problemov, od debelosti, diabetesa, alergij, astme, glavobolov, pa vse do degenerativnih bolezni, vnetij in tumorjev. Tisti, ki uživa dobro hrano, pa bo zdrav. Govorim o uživanju določene vrste hrane daljše obdobje.

Stanje črevesja povprečnega človeka je tragično. Poleg zdravil, ki jih uživa, je zelo verjetno, da uživa tudi povsem sterilno hrano. Solata, ki se je polž ne dotakne, niti za človeka ni dobra. Prav tako ne jajca, ribje meso ali jabolka brez črvov in mikroorganizmov. Taka hrana vsebuje ogljikove hidrate, maščobe in proteine, z biološkega stališča pa je mrtva. Biološka hrana pa je živa. Solata mora v dveh dneh začeti gniti. Če je po treh ali štirih dneh enaka kot prvi dan, za nas ni dobra. Dobra je le za tistega, ki jo drago proda. Tudi vsa predelana hrana v raznih embalažah je sterilna.

Živa hrana lahko zdravi mnoge, tudi zelo resne bolezni. Presenečeni bi bili, koliko dobrega lahko stori.

V našem črevesju živi približno 100.000 milijard ali 10 na 14. potenco. V vsem telesu pa jih je 10 na 16. potenco. Bakterijskih celic v črevesju je desetkrat več kot vseh celic v našem telesu. Bakterije so torej pomembnejše od nas samih. Človek ne more preživeti brez bakterij. Človek ima 30.000, bakterije pa 8 milijonov genov. Te vojne ne moremo dobiti.

Črevesje je, razvojno gledano, naš prvi in tudi najbolj enostaven organ. Vsi ostali organi so z njim povezani in so mu podrejeni. Črevesje je torej naš najpomembnejši organ, ki vpliva na stanje vseh povezanih. Če vas boli trebuh, ne morete normalno razmišljati. Razdražljivi ste, povsem se spremenite. Zato človeka, ki ga želimo prositi za uslugo, povabimo na večerjo. Najprej poskrbimo za trebuh, potem šele za vse ostalo. Tudi pri boleznih je enako. Če se nam na očesu naredi ječmen, je vzrok v črevesju. Če okulist ne pozdravi črevesja, se tudi oko ne bo zacelilo. Zato je tako zelo pomembno, s kakšnimi hranili in katere bakterije hranimo. Neravnovesje v črevesju povzroči, da se v telesu pojavi določen simptom, tam kjer ima pač človek šibko točko.

Simptomi pa se ponavadi pojavijo drugje, ker je črevesje tako pomemben organ, da si enostavno ne more privoščiti bolezenskih simptomov. Zato jih prenese na druge organe. Ko govorim o črevesju, mislim na tanko črevo. To je bistveno za življenje. Človek lahko živi brez želodca ali debelega črevesja, brez tankega črevesja pa ne. Srce, pljuča ali jetra lahko presadimo, tankega črevesja ne. So poskušali, pa ni šlo. Nekaterim predebelim ljudem so skušali pomagati tako, da so jim odrezali del tankega črevesja. Končalo se je slabo, saj jim morajo zdaj dovajati hranila direktno v žilo.

Kalorije v hrani so odvisne od tega, kaj počnemo. Vendar je štetje kalorij zastarel in neprimeren sistem. Ni bistvo v tem, koliko pojemo, ampak koliko absorbiramo. Če imamo uničeno črevesje s preluknjanimi stenami, ne bomo absorbirali ničesar. Pri tem nam štetje kalorij prav nič ne pomaga.

Absolutno moramo najprej poskrbeti za zdravo črevesje.

Sveža zelenjava

Zavedati se moramo, da ni mogoče uspešno spremeniti diete, če prej ne spremenimo črevesne flore. Žalostno, da na to nihče ne pomisli. Ljudje želijo shujšati in jedo manj, ampak ni učinka. Hitra sprememba prehrane vpliva na hipotalamus, ki ne razume, kaj se dogaja. Zato bi morale biti spremembe prehranjevanja storjene postopoma. Hipotalamus ne mara drastičnih sprememb. Pri spremembi prehranjevanja naj bi v telo vnesli bifidobakterije, ki so zelo pomembne pri presnovi sladkorjev iz sadja in zelenjave, saj tako ne bomo razjezili bakterij, ki so prej jedle meso. Bakterije ne umrejo prav rade. Razjezijo se in izločajo strupe, da bi opozorile živčni sistem, da so lačne. Glede na to, koliko bakterij imamo v črevesju, bi se morali zavedati, da najprej jemo zaradi njih in šele potem zaradi sebe. Proti bakterijam se ne moremo boriti. Tudi če bomo dobili bitko, bomo na koncu izgubili vojno. Če ne prej, nas bodo pojedle, ko bomo umrli.

V hrani dobimo bolj malo koristnih bakterij. Sicer pa jih dobimo v surovi zelenjavi. Problem je, ker so bifidobakterije anaerobne. Na odprtem ne preživijo, najdemo pa jih na primer v solati. Niso odporne na toploto, zato jih s kuhanjem uničimo. V našem črevesju imamo med 12 in 15 odstotki bifidobakterij in manj kot dva odstotka laktobacilov. Večina pripravkov, ki naj bi jih uživali, pa vsebuje laktobacile, torej so bolj ali manj nekoristni.

Jogurt s svežim sadjem

Vsaka žival ima svoje bakterije. Ko se pes slabo počuti, uživa travo. Na enak način mačka poskrbi, da dobi potrebne bakterije. Kravje bakterije dobro denejo kravam, ne pa tudi človeku. Ti jogurti bi torej bolj koristili kravam, mi pa bi morali poskrbeti za svoje bakterije. Bakterije v jogurtu dobro delujejo pri 43 in več stopinjah Celzija, v našem telesu pa je 37 stopinj, kar je zanje premalo. Nima smisla uživati bakterije, ki služijo drugim vrstam.

Da ugotovimo v kakšnem stanju je naše črevesje moramo pogledati naše iztrebke; če potonejo ali plavajo na vodi ter kakšne barve in kakšnega vonja so. Če plavajo na vodi in so obilni, so bakterije dobro opravile svoje delo. Če pa po obroku postanemo zaspani in se moramo za pol ure uleči, pomeni, da črevesje slabo deluje in prihaja do zastrupitve z amoniakom. Druga enostavna stvar je pogledati usta. Včasih so zdravniki to redno počeli. Če je jezik na konici rdeč, imamo probleme z želodcem. Če je bel, imamo probleme z jetri. Če je rdeč pri korenu, imamo probleme s črevesjem. Če so usta vneta in imamo na jeziku odtise zob, je zelo verjetno vneto tudi črevesje.

Najbolje od vsega je poskrbeti za kvalitetno, ekološko, surovo prehrano.

Tudi post je zagotovo dobra stvar, priporočljiv predvsem sedaj v mesecu oktobru in novembru. Priporočajo ga vse religije. Tudi kolonhidroterapija je v redu, ampak čisti le spodnji del črevesja. Čiščenje bi morali začeti od želodca navzdol, s probiotiki, predvsem z bifidobakterijami. Najprej je treba z določenimi bakterijami odstraniti vse kolonije in nato v črevesje naseliti bifide. Šele potem je smiselno z vodo očistiti debelo črevo. In tudi tu bi morali na koncu, z zadnjo pošiljko vode, vnesti primerne bakterije, torej laktobacile ipd. V tako urejeno črevo bodo seveda prispele tudi slabe bakterije, ampak ne bodo mogle priti do izraza. Poglavitno je torej razmerje med dobrimi in slabimi, med probiotičnimi in patogenimi bakterijami. Če se to ravnovesje poruši, podivjajo tudi bakterije, ki so sicer nevtralne, in problemi so tu. Stanje še poslabšujemo z zdravili, ki imajo močne stranske učinke, in s slabo dieto.

Z neprimerno prehrano vsak dan sproti uničujemo črevesno floro. Zato je živa hrana bistvenega pomena za zdravje vseh organov v telesu, ne samo črevesja.

metta Irena