Tel.: 031 576 576 | E-mail: trgovina@ekosol.si
Košarica (0) 0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

section

Brez glutena

ŽELIŠ PRIHRANITI - 40% popust ob nakupu vsaj dveh izdelkov mletih lanenih semen Linwoods, ki niso znižana
Brez kupona! Izdelka, ali več njih, dodaš v košarico in popust se bo pojavil avtomatsko.

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo številne žitarice, med njimi tudi pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, oves… Gluten vsebuje dve družini beljakovin: glutenine in gliadine

Preobčutljivost za gluten ni alergija na hrano, temveč je dedna, genetsko pogojena avtoimunska bolezen.
V zadnjih letih pa je postalo vse bolj jasno, da obstaja še ena težava z glutenom: vse večja občutljivost na gluten tudi pri ljudeh, ki ne trpijo za celiakijo.

Obstaja več razlogov, tisti najbolj očiten pa je prekomerna izpostavljenost glutenu v zadnjem stoletju. Gluten je odlično vezivo in je zato izjemno priljubljen v živilski industriji, še posebej pri izdelavi predelanih živil. Poleg tega ga najdemo tudi v številnih 'nežitnih' izdelkih, vključno s predelanim mesom, mlečnimi izdelki, namazi in celo v kozmetičnih izdelkih. Ker se je prehranjevanje s predelano hrano močno povečalo, danes zaužijemo več glutena kot kdaj koli.
Drugi razlog za to, da se z občutljivostjo na gluten spopada vse več ljudi, pa je tudi, da pšenica ni več to, kar je bila. S pomočjo genskega inžiniringa smo žito pšenice spremenili do mere, da je precej drugačen od tradicionalne oblike žita, ki jo je danes že težko dobiti. Nove oblike žita naš imunski sitem ne sprejema tako dobro, zato smo vse bolj nagnjeni k vnetnemu odzivu imunskega sistema.

Izdelki brez glutena so certificirani in izpolnjujejo najstrožje zahteve glede kakovosti in varnosti živil.