Eko-sol enovice
Tel.: 031 576 576 | E-mail: trgovina@ekosol.si
Košarica (0) 0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

section

ŽIVA HRANA IZ RODOVITNE ZEMLJE

Nekoč so kmetje vračali zemlji njene esencialne sestavine s pomočjo stelje, mineralov in s kolobarjenjem. Te metode so bile poznane že od začetka razvoja kmetijstva. Kasneje, po drugi svetovni vojni pa so kmetje začeli pospešeno uporabljati umetna gnojila, ki so jim ga nudila velika farmacevtska podjetja. Pred vojno so farmacevtska podjetja izdelovala nitrate in fosfate za vojno industrijo in eksplozivna telesa, po njej pa so te sestavine ostajale v njihovih skladiščih. Zato so si goreče prizadevali najti novo tržišče in začeli izdelovati nitratno fosfatno mešanico umetnih gnojil in jih nuditi kmetom po smešno nizkih cenah, kar je v celoti povzročilo totalno razvrednotenje tradicionalnega kmetovanja.

V nadaljnjih dvajsetih letih je večina farm postala v popolnosti odvisna od umetnih gnojil za njihovo preživetje in rentabilnost. Z mešanico natrija, fosforja in kalija bodo na videz zrasli lepi kmetijski izdelki. Vendar je vsaka nadaljnja letina porabljala in siromašila vse minerale iz zemlje, z umetnimi gnojili so jih nadomeščali le majhen del, zato je kvaliteta rodovitne zemlje drastično upadala. Veliko esencialnih mineralov je popolnoma izginilo. Osiromašena zemlja ne rodi žive hrane. Zadnje raziskave tudi kažejo na to, da ob povečani uporabi umetnih gnojil v naši prehrani izginja magnezij. Naša telesa ne morejo uspevati le ob dušiku, fosforju in kaliju, temveč nujno potrebujejo tudi železo, magnezij, kalcij, cink, selen, krom, baker, kobalt, jod, bor…saj naša telesa ne zmorejo sam izdelovati mineralov, temveč jih moramo zaužiti s hrano.

Če pa jih ni v pridelkih, le kako naj bi jih zaužili? Brez ustreznih esencialnih mineralov izgubljamo kvaliteto našega bivanja, noben športnik ne zmore iztržiti maksimalnih dosežkov brez zaužitja ustreznih količin mineralov. Danes so pridelki, kateri so umetno gnojeni popolnoma osiromašeni. Veliko hranljivih sestavin se nadalje izgubi tudi z zorenjem, skladiščenjem, kuhanjem, sušenjem, zamrzovanjem, po-parjenjem, pasterizacijo in z ostalimi sterilnimi metodami moderne prehrane. Še tako malo hranljivih sestavin, ki je še ostalo v kmetijskih pridelkih pa se izgubi tudi med žetvijo, obiranjem in serviranjem na našo mizo. Pridelava, skladiščenje in pripravljanje pridelkov je tudi zelo pomembno. S kuhanjem lahko pridelki izgubijo ogromno vitamina C. Dandanes pridelkom manjka tudi vseh preostalih vitaminov, beleži se zmanjšanje vitamina B6 in folne kisline, magnezija…vse zaradi kuhanja in napačnega shranjevanja. Vitamini in minerali se z izpostavljanjem temperaturi nad 40° izgubljajo povprečno za dve tretjini, encimi pa v celoti izpuhtijo.

Torej nam ostane bore malo. Zaradi uporabe umetnih gnojil se je torej rodovitnost zemlje očitno zmanjšala, moderne obdelovalne metode nam oskubijo še tisto malo, kar naj bi rastlina še imela, potem nezrele pridelke vse predolgo skladiščimo, jih špricamo z umetnimi pripravki, žarčimo z namenom, da bi podaljšali njihovo življenjsko dobo oziroma da bi ohranili lažno svežino in na koncu vse še napačno pripravimo. Žalostno je, da se ne zavedamo, da uživamo mrtvo hrano. Mrtva hrana nam ne daje energijo, ob njej nismo vitalni,  ne zdravi…

Zadnja leta se je pojavila tudi gensko spremenjena hrana. Nihče na dolgi rok ne more uspevati ob takšni hrani, noben športnik ni zmožen ob takšni prehrani razviti vseh svojih potencialov.

Polje koruzePolje koruze

Kupujmo ekološko, sveže, uživajmo čim manj procesirane, pridelane hrane, čim več surove. Kupujmo od lokalnih kmetov, ki so osveščeni in vzdržujejo pravo kvaliteto, pridelujejo sveže, ekološko in sezonsko sadje in zelenjavo. Kupujte certificirane organske izdelke v specializiranih trgovinah za zdravo prehrano. Dandanes jih imamo kar nekaj v vsakem večjem mestu po Sloveniji.

MOČ SUPER ŽIVIL obogati našo prehrano!

Vsaka rastlina je celostna. Nastala je iz zasnove, ki temelji na inteligentnosti, previdnosti in modrem načrtovanju. Dragoceno vrednost posamezne rastline ogrožamo, če to natančno uravnoteženo strukturo porušimo. Vsaka snov v rastlini ima svoj pomen in namen. Med seboj se podpirajo in delujejo kot celota. Zato je pomembno, da gojimo semena v zdravi zemlji in da rastline, ki jih uporabljamo za zdravljenje, pridelujemo brez uporabe strupenih snovi, ki naravo uničujejo. Kadar koli je mogoče, moramo uporabiti cele rastline.

Super živila, ki k nam prihaja z visokih Andov, Himalaje, Amazonije ali kakšnega daljnega otočja imajo resnično merljive prednosti pred tistim, ki rastejo na naših tleh in nam lahko pomagajo bolj kot domače sadje in zelenjava, če  jih znamo pravilno uporabiti.

Zahodna proizvodnja se je tekom desetletij usmerjala zgolj na masovno produkcijo, pri kateri je bila količina bolj pomembna od kakovosti živil. Ekološka pridelava je poskus, da se povrne ravnovesje in zemlji vrne življenje, vendar je tudi na tem področju vse več sodobnih pridelovalnih metod, standardizacije semen in drugih dejavnikov, ki znižujejo prehransko vrednost končnega izdelka.

To je glavni razlog, zakaj postajajo živila iz oddaljenih regij, ki rastejo iz avtohtonih semen in jih divje nabirajo ali gojijo na zelo majhnih površinah, vse bolj zanimiva.

Različna super živilaSuper hrana

Ta hranila imajo še vedno izjemno pestrost varietet od sadja do zelenjave. Na tisoče vrst krompirja, koruze in ječmena, v katerih se skrivajo vsa znana in (še) neznana dragocena hranila, kar ljudem zagotovo omogoča priložnost, da izboljšajo svojo prehrano na popolnoma naraven način. Te rastline rastejo v ekstremnih podnebnih okoljih, zato so tudi morale razviti nekatere ekstremno dobre rešitve.

Maca, Camu Camu, Criollo cacao in škrlatna koruza so le nekatere izmed izjemnih rastlin, ki jih najdemo npr. v Peruju. Ponujajo neprimerljive prednosti za naše zdravje, ki jih stežka primerjamo s tem, kar ponujajo druge rastline. Zdi se zelo pomembno, da so takšne rastline deležne vse večje pozornosti. S tem lahko na popolnoma naraven in varen način pomagamo ljudem, ki imajo različne težave, pomagamo pa tudi lokalnemu prebivalstvu, ki se preživlja z vzgojo in nabiranjem teh rastlin, ter ohranjamo to dragoceno biotsko pestrost za naslednje generacije.

Kljub pogosti uporabi besede „naravno“ večina industrije ponuja predvsem sintezno pridobljene vitamine in rudnine. Takšni produkti so nastali kot plod medicinskega pogleda na zdravje in so le odraz trenutnih omejitev v našem razumevanju delovanja življenja.

Za razliko od teh izdelkov, kjer si človek domišlja, da lahko iz mrtvih snovi naredi „vitamin“, je pri superživilih popolnoma drugače. Narava je že vse naredila. Pomembno je, kako je živilo pridelano. Pomembno je, kako hitro po obiranju je predelano. Zelo pomembno je, ali je proces predelave vključeval toploto, mehansko obdelavo, obsevanje… Vse navedeno lahko uniči večji del prehranske in energijske vrednosti živila. Dobri izdelki so vzgojeni brez kemije, pobrani so ob pravem času, predelani brez visoke temperature in zaščiteni pred oksidacijo.

Ekološki certifikat je za potrošnika pomemben, saj zagotavlja, da je bila vzgoja brez umetnih gnojil in pesticidov, ne pove pa vsega o kakovosti izdelka, ki je še kako pomemben pri izbiri kakovostnega superživila. Pomembno je tudi, kako se je s takšnim izdelkom ravnalo v nadaljevanju.

Vzemimo za primer vse bolj priljubljeno maco. Pomembni kriteriji za kakovosten izdelek maca so, da je tradicionalno vzgojena v avtohtonem okolju in na velikih višinah – to so perujski Andi. Zelo pomembno je tudi, kakšna sorta je izbrana. Tako kot vaš jabolčni zavitek ni dober iz vsake sorte jabolk, enako velja tudi za maco. Obstajajo boljše in slabše sorte. Pomembna je tudi koncentracija izdelka. Če so posušeni maci odvzeti škrobi, potem z zaužitjem ene žlice prahu dobimo toliko hranil, kot bi je v šestih žlicah navadne posušene mace drugih ponudnikov. To ima zelo velik vpliv na določanje potrebnega odmerka, ki zagotavlja učinek. Zelo zaželeno je, da proizvajalec deklarira svojo pomembno vedeti, ali gre za ekološko certificirani izdelek ali za masovno konvencionalno vzgojo. Pomembno je tudi, ali so maci dodani kakšni konzervansi ali drugi kemični dodatki. Dobri izdelki tega ne potrebujejo. Pri maci je dobra lastnost ta, da dober izdelek hitro prepoznamo tudi po lastnem počutju. Dobra maca v telesu ustvari dobro počutje, zato zaupajte svojem občutku. Maco prebivalstvo tradicionalno uživa že tisočletje. Tudi urad FDA jo je označil kot popolnoma varno. Lahko jo uživamo vsak dan in se to bo izražalo le na krepitvi našega zdravja. Najpomembnejša lastnost mace je, da je adaptogen, ki pomaga telesu, da se čim hitreje prilagodi spremembam, stresu, povečanim obremenitvam. Njen mehanizem delovanja je takšen, da uravnava hormonski sistem in s tem posredno vpliva na urejanje veliko procesov v telesu. Od dobrega počutja in več energije, do vplivov, ki jih ima na libido, na delovanje reproduktivnega sistema, blaženje težav v menopavzi ipd.

Maca plodMaca

Škrlatna koruza je nekaj popolnoma novega. Zanimivo je, da v legendah Majev piše, da se bodo na zahodu začele velike spremembe, ko bodo zahodnjaki začeli uživati škrlatno koruzo. Tisto, kar najlažje izmerimo, je neverjeten antioksidativni potencial škrlatne koruze. Obstaja pa v tej rastlini še veliko tega, kar presega tisto, kar najdemo v drugih rastlinah, in to težko zajamemo z materialno znanostjo. Že starodavna in mogočna civilizacija Inkov je vedela, da hrana zdravi. Večina današnje super hrane prihaja prav iz porečja Amazonke in andskih višav, kjer jo v prehranske ter zdravilne namene uporabljajo že tisočletja. Danes vemo, da je skrivnost super hrane v fitohranilih, zdravilnih sestavinah rastlin, ki niso zgolj vitamini in minerali.

Škrlatna koruza - storžŠkrlatna koruza v prahuSmoothie škrlatne koruze

metta Irena

Ta vnos je objavil 7. 10. 2015 v Admin.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →

Dodaj komentar